Van gras naar hooi, het weideseizoen is gestart!

Van gras naar hooi: ontdek het proces van maaien, drogen en persen.

Kijk om je heen en overal lopen paarden, koeien, geiten, kippen en andere dieren in het land, heerlijk in het verse groene gras. Het gras groeit, vanaf het moment dat het warmer wordt, heel erg hard. Ook de stukken land waar geen dieren op lopen. Op deze stukken land begint het maaiseizoen.

Van gras naar hooi, hoe werkt dat? Als het gras lang genoeg is wordt het in mei gemaaid, dit is de eerste snede. Wordt hetzelfde stuk nogmaals gemaaid, bijvoorbeeld in juni, heet het de tweede snede. Als je hooi wilt hebben moet het gras eerst drogen in de zon en het wordt één of meerdere keren per dag geschud (opgetild en omgedraaid) zodat het goed kan drogen. De monitoring hiervan is erg belangrijk, hooi moet droog in het pak dan blijft het gedoogde gras van goede kwaliteit en is lang houdbaar.

Na het schudden, dit gebeurt meerdere dagen achtereen, wordt het hooi geharkt (op één lijn/bult gelegd) zodat de trekker met de pers het makkelijk op kan pakken. Daarna worden de pakken hooi direct opgeladen en weggebracht naar klanten of gaan in opslag in de schuur. Ziet u wel eens boeren op het land ’s avonds hooipakken ophalen, dat is meestal na een aantal warme zonnige dagen. Het is een logistiek hoogstandje om dit goed te kunnen timen.

Doordat klanten het hooi af-land kunnen kopen is de prijs laag, dat komt natuurlijk omdat het hooi dan niet eerst afgeladen hoeft te worden, in de opslag. Door een goede communicatie en korte lijnen kan uw hooi snel geleverd worden, af-land of vanuit de opslag. U kunt uw hooipakken zelf ophalen of het kan worden gebracht, alles is mogelijk voor een tevreden klant bij Fourage.nl

Hooi-wiers