Wat is het beste stalstrooisel voor paarden?

Waarom de keuze in het soort stalstrooisel van belang is voor jouw paarden en pony’s. Ontdek in deze blog de verschillen.

Als paardeneigenaar ben je voortdurend bezig met het welzijn van je viervoeter, en een van de belangrijkste aspecten hiervan is de keuze van het juiste strooisel voor de stal. Het juiste strooisel biedt niet alleen comfort voor je paard, maar draagt ook bij aan een gezonde leefomgeving en kan helpen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Ontdek in dit artikel de soorten stalstrooisel voor paarden en we geven inzicht in wat het beste is voor jouw paard.

stalstrooisel-voor-paarden
Zaagsel-stalstrooisel

Soorten stalstrooisel voor paarden

1. Stro

Stro is een van de meest traditionele vormen van strooisel voor paardenstallen. Het is gemaakt van gedroogde strohalmen, meestal afkomstig van tarwe, haver of gerst. Stro heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is en gemakkelijk verkrijgbaar. Het biedt ook een comfortabel oppervlak voor paarden om op te liggen. Echter, stro kan stoffig zijn en sommige paarden kunnen allergisch zijn voor de sporen van schimmels en mijten die in het stro kunnen voorkomen.

2. Houtkrullen

Houtkrullen, gemaakt van versnipperd hout, zijn een populair alternatief voor stro. Ze zijn absorberend en helpen vocht uit de stal te verwijderen, waardoor een drogere omgeving ontstaat. Dit kan vooral gunstig zijn voor paarden die gevoelig zijn voor hoefproblemen of huidaandoeningen. Houtkrullen zijn over het algemeen stofvrij en verminderen het risico op allergische reacties bij paarden.

3. Zaagsel

Zaagsel is vergelijkbaar met houtkrullen, maar fijner van structuur. Het wordt vaak gebruikt als strooisel vanwege zijn goede absorberende eigenschappen en de mogelijkheid om vocht effectief vast te houden. Zaagsel is gemakkelijk verkrijgbaar en kan een betaalbaar alternatief zijn voor andere soorten strooisel. Het is belangrijk om te controleren of het zaagsel vrij is van schadelijke chemicaliën die afkomstig kunnen zijn van behandeld hout.

4. Vlas

Vlasstrooisel geeft een schone uitstraling en je hebt weinig afval tijdens het uitmesten. Het is een vezel en stofvrij, hierdoor ontstaan er geen irritaties aan de luchtwegen van de pony’s en paarden. Het neemt tot 12 keer meer vocht op als normaal tarwestro. Door een mooie bedding te maken ligt en staat uw paard lekker droog en fris op stal. Vlas heeft een hoger absorptie vermogen waardoor je minder hoeft te strooisel als met stro en houtkrullen.

5. Gehakseld stro

Het goedkoopste stalstrooisel is gehakseld tarwestro. Makkelijk in gebruik, weinig restafval en zeer comfortabel voor de paarden. Doordat het een hogere vochtopname heeft als normaal stro is het zuiniger in verbruik en je gooit minder goed product weg. Het oogt mooi fris in de stal en zorgt voor een prettige bedding om op te liggen. De pakken zijn vacuüm verpakt in balen van 20 kilo. Deze zijn makkelijk op te slaan en per pallet te verkrijgen.

Maak de keuze die het beste bij jou en jouw paard of pony past.

Het kiezen van het beste stalstrooisel voor je paard hangt af van verschillende factoren, waaronder het comfort van het paard, de absorberende eigenschappen van het strooisel en eventuele allergieën of gezondheidsproblemen van het paard. Elk type strooisel heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de behoeften van je paard en je eigen voorkeuren af te wegen bij het maken van een keuze. Overleg ook met je dierenarts of stalbeheerder voor advies op maat. Met de juiste keuze van strooisel kun je bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van je geliefde paard.

Wilt u ons advies? Dan zoeken we samen een stalstrooisel wat past bij uw paard. Vraag een offerte aan, stuur een bericht per Whatsapp of bel ons.

Voor hoogwaardige kwaliteit stalstrooisels en andere benodigdheden voor je paard, bekijk het assortiment van Fourage.nl en zorg ervoor dat je paard de beste zorg krijgt die het verdient.

Terug naar blogoverzicht